Wat zijn de voordelen en nadelen van de e-sigaret?

Wat zijn de voordelen en nadelen van de e-sigaret?

De esigaret is in opkomst als alternatief voor het roken van tabak. Dat komt vooral omdat roken op steeds meer plaatsen verboden wordt. Zo werden in 2020 de speciale rookplekken op stations afgeschaft, roken is daar nu overal verboden. Ook het roken in de horeca behoort voorgoed tot het verleden nu speciale rookruimtes in cafés en restaurants niet meer mogen worden gebruikt. Het gebruik van de e-smoker wordt soms nog wel toegestaan. De e-sigaret heeft naast voordelen echter ook nadelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Wat zijn de voordelen van een e-sigaret?

In gewone tabak zitten tot wel 600 giftige stoffen. De bekendste zijn nicotine en teer. Teer zit niet in de e-sigaret. Er zijn echter wel navullingen te koop waar nicotine in zit. Daarmee is de e-sigaret dus niet gezonder dan een gewone sigaret. Het voordeel is wel dat je de hoeveelheid nicotine kunt afbouwen en op deze manier je nicotineverslaving kunt proberen te verminderen. Een paar andere voordelen van de e-sigaret:

  • Je krijgt geen aanslag op je tanden van het gebruik
  • Je hebt geen asbak meer nodig
  • De geur van het roken van tabak blijft achterwege
  • De e-sigaret is niet brandgevaarlijk
  • Je mag je e-sigaret anno 2020 gebruiken op plaatsen waar tabak roken verboden is.

Deze voordelen zijn voor sommige verstokte rokers aanleiding om de overstap naar de e-sigaret te overwegen, hoewel voor velen het gevoel van de peuk tussen de vingers onvervangbaar blijft.

Heeft de e-sigaret ook nadelen?

Zoals Johan Cruijff al zei: ‘Elk nadeel heb z'n voordeel'. Dat geldt uiteraard ook voor de e-sigaret. Het belangrijkste nadeel is natuurlijk dat ook de meeste navullingen voor de e-sigaret nicotine bevatten. Deze stof is giftig en schadelijk voor je gezondheid. Het enige voordeel ten opzichte van tabak is dat je je omgeving minder belast als je de e-sigaret gebruikt. Als je nooit gewone sigaretten hebt gerookt kun je ook aan de e-sigaret verslaafd raken, nicotine is namelijk zeer verslavend. Een paar andere nadelen van de e-sigaret:

  • De e-sigaret is vrij verkrijgbaar, ook voor jongeren. Dit kan een gemakkelijk ‘opstapje' zijn om later te gaan roken
  • De e-sigaret is niet overal vrij verkrijgbaar, in België zal je ze niet vinden
  • Stoppen met roken met behulp van een e-sigaret is lastig, omdat je de handelingen van het roken niet afleert.
  • Een e-smoker werkt op batterijen. Je moet er dus eigenlijk twee hebben, als je toch wilt kunnen dampen als de batterij moet worden opgeladen

Of deze nadelen voor jou van toepassing zijn hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Het zijn wel zaken om even over na te denken voordat je het e-smoken gaat proberen. De regering wil roken op wat voor manier dan ook ontmoedigen. Het streven is om over enkele decennia een rookvrije generatie te hebben. Daarom bestaat de kans dat ook het gebruik van de e-sigaret in de toekomst verder aan banden wordt gelegd.